אז אתם בונים אתר חדש. כמו בכל דבר בחיים, אתם צריכים למצוא את המקום שלכם בתוכו – בין אם אתם מייצגים את עצמכם או העסק שלכם – כדי שהוא באמת יעבוד עבורכם.
בתוך התהליך, כאתם מדברים עם המפתחים של האתר, ואפילו לפני, אתם צריכים להגיע לכמה מסקנות משלכם שילוו את תהליך הפיתוח עד העלייה לאוויר, וגם אחר כך שתמשיכו לעבוד על האתר ולשפר אותו מיום ליום. מי שיפתח אותו לא מכיר את העסק שלכם כמוכם, ולא בהכרח יוציא ממכם את הנקודות הבאות, שבלעדיהן האתר שלכם יישאר לא ממוקד והרבה, הרבה פחות אפקטיבי.
מה הוא אמור לעשות?
דבר ראשון, לפני שאתם בונים את המכונה הזאת, שיהיה האתר שלכם לשנים הקרובות, תבינו טוב טוב מה הוא אמור לעשות. האם הוא אמור להוות כרטיס ביקור ולשדר תדמית כלשהי? או שהמטרה היא לחשוף מוצר כלשהו ולרשום אנשים לניוזלטר שלכם? אולי המטרה המרכזית צריכה להיות מכירת המוצר בפועל, ואולי רק לקדם קבלת לידים דרך טופס הפנייה שלכם ומספר הטלפון שיוצג באתר.
לפעמים המטרה יכולה להיות משולבת, ואזת צטרכו להחליט על היררכיה ביניהם, למשל:
1) פנייה דרך טופס פנייה וטלפון
2) הרשמת גולשים לניוזלטר
3) הורדה של מדריך כלשהו
בכל מקרה, אתר בלי הגדרת של "הנעה לפעולה", של מה שאתם רוצים שהגולשין יעשו בפועל באתר, הוא אתר שפועל בחצי כוח.
מי קהל היעד שלו?
הגדרה של קהל היעד היא דבר קצת מתעתע, כי אחת מנקודות החוזקה של אתר אינטרנט שעשוי נכון, היא שידיעו אליו גם קהלים שלא ציפיתים אליהם, באמצעות העמודים השונים שלכם ובעיקר תכנים מתעדכנים כמו בלוג או חדשות. אבל כבסיס, אתם צריכים להבין למי אתם פונים ולכוון את האתר אליהם לאורך כל הדרך, החל מהאפיון, עבור בעיצוב וכלה בפיתוח הסופי.
כמו בהנעה לפעולה, גם פה כדאי להכין רשימה על פי עדיפיות שלכם, למשל בדוגמה הבאה של אתר של סוכני ביטוח:
1) אנשים שזקוקים לביטוח חיים
2) אנשים שזקוקים לביטוח דירה ורכב
3) אנשים שזקוקים לביטוח חו"ל
ההכוונה אמורה להתבטא בתכנים ובמיקומים של אלמנטים באתר שפונים לקבוצות השונות. למשל, האזור העליון בעמוד הראשי כיוון לקהל היעד המרכזי. בהמשך העמוד כדאי לפנות לקהל היעד המשניים.
מה המסר השיווקי והשפה בה הוא ידבר?
תוכן שיווקי ברשת הוא דבר מעיק. אנשים לא רוצים לקרוא יותר מדי והם בטח לא רוצים לקרוא את אותו הדבר, בפעם המאה.
הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות זה למצוא את המסר השיווקי שלכם; במה אתם טובים, איך אתם הולכים לבצע את השירות שתאם מבטיחים, ומה הוא באמת נותן ללקוחות שלכם. גם אם יש עוד עשר חברות שעושות אותו הדבר בדיוק, אתם עדיין יכולים וצריכים לחדד את המסר שלכם ולמצו בו את הזווית הייחודית שלכם.
בתוך השירות שלכם יש את מה שאתם נותנים (features) ואת מה שהשירות שלכם נותן ללקוחות שלכם באמת (benefits). כלומר, מה הם מקבלים, ומה הם מרוויחים. התמקדות במה הם מרוויחים, ומציאת הזווית שלכם שם, תעזור לגבש מסר שיווקי שיעבוד עבורכם טוב יותר.
תרגישו חופשי לכתוב – או להנחות את כותבי התכנים שלכם – לכתוב טבעי, דיבורי יותר מאשר פורמלי (כמובן בהתאם לסוג האתר ולקהל היעד שלו), יצירתי ובלי הגזמות פרועות. "הפיצה הכי טובה בעיר" זו הבטחה ריקה ומנופחת שלא תקנה אף אחד. לעומת זאת "פיצה עם כל התוספות שתאם אוהבים, שתגיעה אליכם תוך חצי שעה לכל מקום בעיר" זו הבטחה קונקרטית, שנותנת מידע ביחד עם פנטזיה שיווקית.
בהנחה שאתם מתאימים את סוג הכתיבה לקהל היעד, כוונו אותה לתת מידע שיעזור לקורא להחליט, כוונו אותו למה שהוא באמת מקבל, מעבר לשירות עצמו, למה שהקשר איתכם באמת ייתן לו.
לאן הוא יכול להגיע?
כשאתם בונים אתר, אתם לא יודעים לאן הוא יגיע. אולי בניתם חנות קטנה שמוכרת בגדים דרך אתר בכמויות קטנות, ואחרי שנה פתאום העסק יתפוס תאוצה והאתר יצטרך להכיל הרבה יותר פריטים, לנהל מלאי שלם ולאפשר לעשרות אלפי מבקרים בחודש לגלוש באתר ולרכוש בגדים במקום המאות שהייתם רגילים אליהם. אולי בניתם אתר לעסק שלכם, שאחרי חצי שנה כבר ישתנה מהותית ויספק שירותים שונים בעליל מאלו שהיו באתר כשרק רציתם לצאת לעולם ולהתחיל לעבוד.
בכל מקרה, אתם צריכים לתכנן קדימה.
הנה כמה נקודות שאתם חייבים לחשוב עליהן, ולדבר עליהן עם מי שיעזור לכם בפיתוח האתר:
– איזה שירותים אתם מציעים עכשיו ומה אולי תציעו בהמשך
– לכמה מבקרים האתר מיועד בשנה הראשונה שלו וכמה עשויים לבקר בו בהמשך
– האם יידרשו פיתוחים נוספים מורכבים בהמשך (החל מהוספת שפה נוספות ועד פיתוח מורכב של מערך מלאי, משלוחים והזמנות)
– האם יידרשו שינויים עיצוביים בהמשך הדרך
– מה הוא צריך לעשות כשהוא עולה לאוויר ומה הוא עשוי להצטרף לעשות בהמשך
תכנון קדימה הוא אסטרטגיה טובה תמיד, והכרחית כדי לחסוך לכם כסף בפעם הבאה שתחזרו לעבוד על האתר.
איך הוא אמור לקרות?
תהליך פיתוח האתר יקבע איך האתר ייראה, יפעל, ויעבוד כשהוא יעלה לאוויר. אם התהליך יהיה מסורבל, מתיש וארוך (או קצר מדי) האתר שלכם ישקף את זה במלואו.
התהליך הבסיסי צריך להכיל את השלבים הבאים:
1) אפיון האתר: רישום מדויק של מה האתר אמור לעשות, איך הוא אמור להיראות ומה הוא יכיל. לרשום עמוד עמוד, ומה אמור לקרות באתר עצמו ומאחורי הקלעים, אם זה רלוונטי.
2) עיצוב האתר: אתם יכולים לעבוד עם תבנית שתרכשו ותתאימו אותה לשפה הגרפית שלכם, או לעצב עיצוב מקורי של האתר. העיצוב צריך לעקוב אחרי ההנחיות של האפיון, ואתם צריכים לראות סקיצות שונות של האתר, עד שהוא יתפוס את הכיוון שרציתם.
3) פיתוח האתר: פיתוח הקוד של האתר, בין אם מדובר בתבנית או בפיתוח קוד נקי ומקורי. זהו השלב שאמור לקחת הכי הרבה זמן, ודורש את הסבלנות שלכם.
4) בדיקות ועליה לאוויר: אחרי שהאתר מסיים את שלב הפיתוח, אתם צריכים לוודא שהוא עובד. תבדקו אותו בעצמכם, עמוד עמוד, פעולה אחרי פעולה ותעבדו עם מסמך רשום מול מי עובד על פיתוח האתר. אל תשאירו את השלב הזה לגולשים הסופיים של האתר, הלקוחות הפוטנציאליים שלכם.
תדאגו לפנות לעצמכם ולמי שעובד עבורכם מספיק לכל שלב, בלי לחץ, כדי שתקבלו עבודה מתוכננת ושקולה ולא משהו שייעשה ברגע האחרון על ידי מתכנת או מעצב לחוץ, או אפילו אתם בעצמכם עם הלו"ז הבלתי אפשרי. כשתם בונים אתר, תזכרו לפנות זמן ייעודי לזה, בו תוכלו לקדם את הפרוייקט ולא לתקוע אותו בשלבים קריטיים.
בקיצור, תעבדו מסודר, ורגוע.